Cykoria

Kilka słów o cykorii Cykoria jest warzywem które należy do warzyw mało popularnych i mało docenianych. Ma ono duże walory odżywcze oraz lecznicze. Cykoria od dawna jest znana jako roślina używana w przypadłościach wątrobowych mająca działanie przeciwzaparciowe. Cykoria taką jaką obecnie można spotkać w sprzedaży jest odmianą cykorii którą kiedyś używano do produkcji namiastki kawy. Ma ona podobny, lekko gorzkawy smak. Najlepsza cykoria ma kolor biały i dlatego uprawiana musi być pod osłonami ze słomy lub folii bez dostępu światła. Do spożycia nadają się jedynie główki które są odpowiednio wybielane. Wyrastają one podczas pędzenia z korzeni. Należy ona do roślin dwuletnich. Obecnie najczęściej uprawia się odmianę Witloof która ma długie korzenie i silnie zwinięte główki które mają długość około piętnastu centymetrów. Świeżą cykorię można przechowywać od dwóch do trzech tygodni przechowując w chłodnym i ciemnym miejscu. Najczęściej wykorzystywana jest w przygotowywaniu sałatek i nadaje im pikantny smak. Można ją również gotować.