Odmiany kapusty

Kapusta ma bardzo niską kaloryczność ale jeśli ją zastosujemy w przygotowaniu potraw jak na przykład bigos to staje się ona potrawą wysokokaloryczną ale tylko ze względu na dużą zawartość mięsa i tłuszczu. Najpopularniejszą odmianą kapusty jest kapusta głowiasta biała która uprawiana i wykorzystywana w potrawach była już przez starożytnych Rzymian. Odmiana ta rozpowszechniła się na całym świecie. Egzotyczną odmianą kapusty głowiastej jest kapusta pekińska. Uprawę tej kapusty zainicjowali Chińczycy w piątym wieku. Innym popularnym gatunkiem kapusty jest kapusta włoska która trafiła do Polski dzięki królowej Bonie. Mamy również odmianę kolorową kapusty czyli popularną kapustę czerwoną. Oprócz licznych zalet kapusta ma również kilka wad. Jej główną wadą jest ta że po jej spożyciu mogą występować wzdęcia. U osób które są bardziej wrażliwe. Jeśli kapustę spożywają osoby mające kłopoty z tarczycą to mogą u nich występować wola które będą blokować przyswajanie jodu. Jeśli będzie jedzona w nadmiarze może powodować zmniejszenie wchłaniania się żelaza z przewodu pokarmowego.