Ozdoby w ogródku

Kwiaty mogą nie tylko ozdabiać nasze ogródki czy wazony na stołach. Nie tworzą też tylko bukietów. Z łatwością można kwiaty także kandyzować.Wiele kwiatów nadaje się do kandyzowania, np.: fiołki, pierwiosnki, pachnące płatki róż, płatki gruszy, jabłoni, wiśni oraz wszelkie kwiaty roślin cytrusowych. Do tego procesu użyć też można liści mięty oraz liście melisy lekarskiej. Najlepsze są jednak pachnące kwiaty, ponieważ w trakcie kandyzowania zachowują one swój aromat. Takimi kwiatami z powodzeniem można potem dekorować potrawy i ciasta. Najprostszym sposobem kandyzowania kwiatów jest pokrycie wysuszonych kwiatów ubitym białkiem kurzym, następnie posypanie cukrem pudrem i pozostawienie w ciepłym miejscu do wyschnięcia. Taki kandyzowany materiał roślinny powinno się zjeść w przeciągu kilku dni. Ważną rzeczą jest też wybranie do kandyzowania roślin, co do których mamy pewność, że nie są trujące ani niejadalne.