Papryka

Uprawa i wykorzystanie papryki Papryka wywodzi swój rodowód z Ameryki gdzie należy do bylin a w Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Krzew papryki dorasta do wysokości od dwudziestu do pięćdziesięciu centymetrów, ma liście o kształcie od lancetowatego do jajowatego które sa ostro zakończone. Papryka uprawiana jest z nasion które należy w połowie marca wysiać do skrzynek umieszczonych w ciepłych inspektach lub szklarniach. Przez cały okres od siewu do siewek temperatura pomieszczenia musi wynosić od osiemnastu do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Gdy siewki wykiełkują pikuje się je a w drugiej połowie maja gdy nie ma już obawy o przygruntowe przymrozki wysadza do gruntu. Przed wysadzaniem rośliny muszą być odpowiednio zahartowane. Hartowanie polega na systematycznym wietrzeniu pomieszczeń gdzie rośnie rozsada. Od momentu posadzenia roślin musi upłynąć od stu osiemdziesięciu do dwustu dni aby można było zbierać plony. Papryka wymaga systematycznego podlewania, najlepiej rośnie w pełnym słońcu na glebie żyznej i próchniczej. Należy ją sadzić na stanowiskach gdzie wcześniej rosły rośliny kapustne.