Sałata

Kilka słów o sałacie sałata w stanie dzikim występuje w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej. Pierwsze uprawy sałaty spotykało się w piątym i czwartym wieku przed naszą erą w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. Do Polski sałata została sprowadzona w szesnastym wieku. Mamy kilka rodzajów sałaty a mianowicie sałatę kruchą, sałatę masłową, sałatę rzymską, sałatę liściową oraz sałatę łodygową. Rodzaj sałaty zależy od jej uprawy i sposobu użytkowania. Roślina ta należy do jednorocznych a większość z nich wytwarza rozety z liści albo główki które są osadzone na krótkiej łodydze. Wraz z rozwojem pędu kwiatostanowego łodygi sałaty wydłużają się. W sałacie znajdują się takie sole mineralne jak wapń oraz żelazo, witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Sałata która ma ciemnozielone liście jest bardziej bogata w witaminy od pozostałych odmian. Sałatę można uprawiać pod szkłem lub w gruncie. Gdy sałata uprawiana jest w gruncie może ona być siana bezpośrednio na miejsce stałe uprawy lub może być sadzona na to miejsce z rozsady. Zbiór główek lub liści dokonuje się stopniowo w miarę dorastania roślin. Sałata nie nadaję się do dłuższego przechowywania.