W sadzie

Koniec czerwca to czas na zabieg przerzedzania zawiązków owoców w sadzie. Zabieg ten przeprowadza się szczególnie na drzewach jabłoni, brzoskwiń i grusz tak aby na drzewie pozostała taka liczba zawiązków aby owoce były dorodne i dobrej jakości. Nie zawsze ilość decyduje o jakości i tak lepiej mieć mniej owoców ale zdrowych i dużych niż dużo małych. Najzdrowsze zawiązki owoców powinny pozostawać w odstępach od piętnastu do dwudziestu centymetrów od siebie. Ponieważ rosnące owoce potrzebują dużo wody należy drzewa i krzewy owocowe systematycznie podlewać. Szczególną opieką należy otoczyć krzewy i drzewa które zostały zasadzone wiosną gdyż nie mają one jeszcze odpowiednio wykształconego systemu korzeniowego a co za tym idzie nie potrafią pobierać wody z głębszych warstw ziemi. W czerwcu zbiera się niektóre owoce jagodowe takie jak truskawki, poziomki oraz borówki amerykańskie. Pod koniec czerwca zbiera się owoce porzeczek, malin, agrestu oraz wczesne odmiany czereśni. W sadzie nie należy również zapominać o odchwaszczaniu.