Warzywa liściowe

Kapusta brukselska jest rośliną dwuletnią pochodzącą z Belgii. Brukselka w pierwszym roku wegetacji tworzy gruby pęd który jest silnie ulistniony i osiąga wysokość od siedemdziesięciu do dziewięćdziesięciu centymetrów. Na pędzie głównym w kątach liści wyrastają krótkie ulistnione pędy boczne które mają kształt orzecha włoskiego a wyglądają jak miniaturowe główki kapusty. W stanie świeżym brukselkę można spotkać w handlu od października do końca stycznia a dobrze przechowana może dotrwać w stanie świeżym do marca. Brukselkę zaliczamy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Najpopularniejsze odmiany kapusty brukselskiej to Jade F jeden która jest japońską odmianą dojrzewająca o dwa trzy tygodnie wcześniej od innych odmian. Jej główki są średniej wielkości. Inna odmianą jest Herkules który jest odmianą wczesną o małych, dość ścisłych, owalnych główkach. Odmiana Berner Markt jest odmianą średniowczesną o główkach zwartych, ciemnozielonych, średniej wielkości. Kapusta brukselska dostarcza organizmowi między innymi sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, witaminy E, K, B jeden, B dwa, B sześć, C, biotynę, kwas foliowy.