Warzywa

Kapusta pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego oraz z zachodniej Europy. Kiedyś zbierano pojedyncze zewnętrzne liście sukcesywnie jak rosła główka kapusty i tak było przez wieki. W piętnastym wieku kapusta trafiła do Polski. Kapusta należy do najbardziej popularnych i najważniejszych w Polsce warzyw. Kapusta na świecie zajmuje drugie po pomidorze miejsce wśród warzyw. Kapusta należy do warzyw które bardzo łatwo uprawiać, można je stosować w bardzo szerokim zakresie a po przetworzeniu zachowuje wszystkie swoje pozytywne właściwości dietetyczne i odżywcze. Nadaje się do długiego przechowywania zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu. Należy do warzyw niskokalorycznych i dzięki temu często stosowana jest we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających. Wśród licznych zalet i jest ta że jednym z jej składników mineralnych jest sultforan który ma działanie antyrakowe. Świeża kapusta zawiera mnóstwo witaminy C a w mniejszych ilościach witaminy A, B jeden, B dwa oraz PP i składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez oraz żelazo.